WordPress Web Sitesi Hızlandırma Önerileri

Dünyanın en çok kullanılan PHP/CMS (Content Management System) yazılımı WordPress, pek çok kişisel ve ticari sitenin alt yapısı durumunda. Gerek stabilitesi, gerekse SEO özellileri nedeniyle oldukça yaygın bir kullanıma sahip. Ancak buna karşılık bu sistemin bir dezavantajı bulunuyor. WordPress statik kodlu sitelerin tamamından daha fazla sistem kaynağı ve internet bandı kullanıyor. Dolayısıyla WordPress siteler doğru yapılandırılmazsa oldukça ciddi hız problemleri yaşanabiliyor. WordPress web sitesi hızlandırma nasıl yapılır? Sorusuna bu sayfada cevap arayacağız.

Uygun Sunucuda Barındırma Yapın

Her şeyden önce sitenizi WordPress ile uyumlu bir hosting hesabında barındırdığınızdan emin olun. Sitenizin kurulumu ve diğer tüm uygulamalardan önce doğru hostingi seçmek geliyor. Eğer hazırda kurulu bir siteniz varsa, sunucu özelliklerini kontrol etmeli, servis sağlayıcıya wordpress özelliklerini karşılayıp karşılamadığını sormalısınız. Eğer henüz kurmadıysanız, WordPress Hosting olarak satılan paketleri tercih etmeniz doğru olacaktır. Kurulu siteleri de yine bu sunuculara taşıyabilirsiniz. Bazı servis sağlayıcılar ücretsiz taşıma hizmeti de vermektedir.

Kodlama hatalarından kurtulun

Sitenizde daha önce kurulan eklentiler nedeniyle yavaşlama olabilir. Tarihi geçmiş, yani güncelliğini yitirmiş eklenti ve temalar da yine yavaşlamaya sebep olabilir. Ayrıca korsan temalar ve eklentiler de kodlama hatalarına neden olabilir. Bu nedenle temiz bir sisteme sahip olmak için;

  • Legal Eklentiler Kullanın 
  • Düzenli güncelleme yapın (Kaynak kodlar, sunucu özellikleri, temalar vb.)
  • Eklenti çakışmalarını giderin
  • Kod hatalarını giderin

Scriptleri Azaltın

Sitenizin görsel etkinliklerini düzenlemek ve eklentileri çalıştırmak için her sayfa yüklemesinde CSS ve java Scriptleri çalışır. Bu kodların aslında her yüklemede çalışmaları gerekli değildir. Sitenizi belirgin oranda yavaşlatan bu eklentilerin sadece gerekli olanlarının çalışmasını sağlamak sitenizi hızlandıracaktır. Bunun için eklentileri kullanabilirsiniz. JS Kombine etme, Css Kombine etme gibi seçenekleri kullanarak bu kodları küçültebilirsiniz. 

Sıkıştırma Özelliğini Açın

GZIP sıkıştırması, kodlarınızın açık biçimde yüklenmesini engeller ve çok daha hızlı bir yükleme sonucu elde edilir. Bu özellik kimi sunucularda otomatik olarak açıktır. Kimi sunucularda ise özel olarak kodlanması gerekebilir. Yine eklentiler aracılığı ile bu sorunu çözebilirsiniz. Örneğin WP Fastest Cache bu özelliği açabildiğiniz bir eklentidir.

Sunucu Önbellekleme Özelliğini Açın

Sunucular, yazılımsal ve/veya donanımsal önbellekleme özelliklerine sahiptir. Hali hazırda en etkili önbellek teknolojisi Litespeed olarak bilinir. Litespeed özelliği bulunan sunucularda LiteSpeed Cache eklentisini aktif hale getirerek son derece etkili bir sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak bu pahalı bir yöntem olduğundan geleneksel yöntemler daha yaygındır. Bu durumda yine Wp Total Cache veya Wp Fastest Cache gibi eklentiler ihtiyacı karşılayabilir. Eklenti olmaksızın önbellek kullanabilmek çoğunlukla mümkün değilidir.

Tarayıcı Önbellek Özelliğini Açın

.httaccess dosyası üzerinden kodlama ile veya Cache eklentileri ile tarayıcı önbelleğini yönetebilirsiniz. Bu özellik sitenizin kaynak kodlarının kullanıcının tarayıcısına yüklenmesini ve her sayfa yüklenmesinde tekrar sunucudan çekilmemesini sağlar. Doğal olarak bu ciddi bir hız kazanmanıza yardımcı olacaktır.

İçeriği Optimize Edin

Tek bir sayfada çok uzun metin içerikleri ve görsel içerik bulundurmak doğru değildir. Bu sayfanızın yüklenme hızını marjinal şekilde azaltabilir. Çok uzun içerikleri sayfalara bölebilir, kullanacağınız görsel ve videoların sayısını azaltabilirsiniz.

Görselleri Optimize Edin

Görseller, farklı formatlarda olabilir ve ciddi alanları kapsayabilir. Web görsellerinin çok detaylı olmaları beklenmez. Bu sebeple yüksek çözünürlüklü olsalar dahi, RAW formatta olmaları gerekli değildir. Göze görünen detaylarında kayıp olmaksızın aynı büyüklükteki resimler optimize edilerek daha az yer kaplayabilir. Bu durumda yükleme hızında da ciddi azalma olur. Zaten Google’da tam olarak bunu ister. Bunu yine WP Smush gibi eklentileri kullanarak yapabilirsiniz.

CDN Kullanın

Content Delivery Network sistem, sunucu yoğunluğunu azaltmak ve bazı verilerin bölünerek farklı kaynaklardan kullanıcıya sunulmasını sağlamak prensibi ile çalışır. Cloudflare gibi belli ölçekte ücretsiz CDN servislerini kullanarak sitenizin daha hızlı yüklenmesini ve bir ölçüde daha güvenli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak Cloudflare sunucuları yurt dışındadır. Bu nedenle Türkiye’de daha fazla verim elde etmek için Netdirekt gibi CDN hizmeti sunan firmaları tercih edebilirsiniz.

WordPress sitenizin hızı, doğrudan bir kullanıcı deneyimi faktörüdür. Doğal olarak bu bir SEO özelliğidir. Bu sayfadaki tüm başlıklar ayrı ayrı seo parametresi olarak değerlendirilebilir ve hassasiyetle uygulanmaları gerekir. Daha hızlı site, daha memnun kullanıcı demektir. Google, memnun kullanıcıları olan siteleri sever…

Kaynakça:

https://omeryoluk.com/wordpress-hizi-nasil-artirilir/

https://wpmavi.com/wordpress-genel-bilgi/wordpress-cdn-kullanimi-ve-seo-ayarlari.html

https://tr.godaddy.com/blog/wordpress-seo-sitenizi-7-adimda-nasil-seo-uyumlu-hale-getirebilirsiniz/